Nová sezóna NHL je tu: Hľadáme odpovede na 5 otázok

4 minúty čítania
Autori: David Zlomek & Dávid Lech

Sezóna NHL 2024/25 je v plnom prúde a s ňou prichádzajú nielen nové príbehy, ale aj možnosť sledovať historické okamihy. Ovečkin má na dosah prekonanie rekord Gretzkeho, mladé tímy bojujú o play-off a o slovo sa hlásia ďalší talentovaní slovenskí mladíci.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Ktorý z tímov v prestavbe dokráča do play-off?

Keď sa pozrieme na Atlantickú divíziu, máme tu veľmi zaujímavú situáciu. Nielen že posledných 6 sezón dominovali tímy Floridy, Tampy Bay, Toronta a Bostonu, ale táto divízia má kluby s najdlhším obdobím bez play-off.  Buffalo Sabres (13 rokov), Detroit Red Wings (8) a Ottawa Senators (7) prichádzajú do sezóny 2024/25 s očakávaním, že konečne nadišiel ich čas.

Samozrejme, zatiaľ čo Atlantik vyzerá ako hokejová verzia skupiny smrti, každá divízia ponúka kluby, ktoré sa možno dostanú na vrchol. Zvládne New Jersey konečne naplniť očakávania? Vyplatí sa nákupná horúčka Nashvillu? Dokáže Connor Bedard priviesť Blackhawks do vyraďovacej časti? Podarí sa Ducks alebo Sharks urobiť v Pacifickej divízii dieru do sveta? Mohli by sme byť svedkami striedania stráží, pretože kluby, ktoré sú v prestavbe, usilujú o posun vpred.

Oilers potrebujú vyhrať. Podarí sa?

Connor McDavid & Leon Draisaitl, Edmonton Oilers (Foto: Icon Sportswire, Curtis Comeau)

Oilers sú tímom v režime „Vyhrať. Teraz.“ S Leonom Draisaitlom dlhodobo zaviazaným k tímu a s Connorom McDavidom, ktorý je najlepším hráčom súčasnosti, sa očakávania fanúšikov v Edmontone nebezpečne zvyšujú.

Minulá sezóna vyzerala sľubne, ale tímu z Alberty chýbalo k titulu jedno víťazstvo. Po triumfe Floridy sa tak natíska otázka: Môže Edmonton nasledovať rovnakú cestu a po neúspešnom finále vystúpiť na samotný vrchol NHL?

Vyhraje konečne kanadský klub?

Apropos… Kanadské tímy čakajú na Stanley Cup od roku 1993. Naposledy ho získal celok Montrealu Canadiens.

Každý rok prináša nové nádeje, no tento rok by mal byť obzvlášť zaujímavý. Viacero kanadských tímov cíti šancu na úspech. Ambície Edmontonu sú jasné, Toronto Maple Leafs s Austonom Mattthewsom má stále veľmi kvalitné jadro a pomýšľa na úspech.

Auston Matthews, Toronto Maple Leafs (Foto: Imagn Images, Nick Turchiaro)

Winnipeg Jets a Vancouver Canucks veria, že sú pripravení na ďalší krok. Calgary Flames sa bude chcieť vrátiť medzi elitu a Ottawa Senators s Montrealom Canadiens sa pomaly dostávajú z fázy prestavby a začínajú koketovať s myšlienkami na play-off.

Ovečkin na prahu histórie: Zlomí rekord Gretzkeho už tento rok?

Zrak fanúšikov sa upiera aj na strelca Washingtonu Capitals Alexandra Ovečkina. Kapitán Caps vstúpil do nového ročníka s bilanciou 853 gólov. Chýba mu už „len“ 42 presných zásahov, aby prekonal celkový rekord NHL, ktorý drží Wayne Gretzky.

Minulá sezóna nebola pre skúseného krídelníka ideálna. Na konto si pripísal 31 gólov, čo je najnižší počet v jeho kariére v kompletnej sezóne. Ak by mal pokračovať rovnakým tempom, k prekonaniu bude potrebovať odohrať 105 zápasov. Ovečkin neraz potvrdil, že góly dokáže strieľať prakticky na počkanie. Otázkou tak nie je či rekord zlomí, ale kedy. Podarí sa mu to už v sezóne 2024/25?

Koľko Slovákov si zahrá v sezóne NHL 2024/25?

Martin Fehérváry, Washington Capitals (GI, Patrick Smith)

Do nového ročníka nastúpilo 7 slovenských hokejistov. Popri stálych členoch svojich tímov Erika Černáka (Washington Capitals), Martina Fehérváryho (Washington Capitals), Juraja Slafkovského (Montreal Canadiens), Šimona Nemca, Tomáša Tatara (obaja New Jersey Devils) sa k Martinovi Pospíšilovi z Calgary Flames pridal aj debutant Samuel Honzek.

Slovenský hokej môžu v najlepšej hokejovej lige sveta reprezentovať v priebehu sezóny aj ďalší hráči. O šancu  v prvom tíme naďalej bojujú Pavol Regenda, Miloš Kelemen či Patrik Koch so Samuelom Kňažkom. O prvých štartoch v zámorskej profilige snívajú Oliver Okuliar, Dalibor Dvorský, Filip Mešár, Jakub Demek či Martin Chromiak s Adamom Sýkorom.