Pracovití Slováci: Zmluvu v NHL si dokázali vybojovať aj bez draftovania

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Na výbere najlepších dostupných nováčikov ostali opomenutí. Draftom síce neprešli, no to ich zrejme motivovalo k ešte tvrdšej práci. Ich výkony im napokon vyniesli zmluvu s tímom NHL. Predstavujeme 6 Slovákov, ktorí sú veľkou inšpiráciou pre množstvo talentovaných krajanov, ktorým sa na drafte nepošťastilo, no stále živia sen o NHL.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

V článku sme sa zamerali na slovenských hráčov, ktorí si v uplynulých dvoch ročníkoch vybojovali zmluvu s klubom NHL napriek tomu, že neboli draftovaní. Ide o hokejistov, ktorým výrazne pomohli výkony v Európe či na medzinárodnej scéne v národnom tíme.

Miloš Kelemen: Cez Slovensko a Česko do NHL

Hokejovo vyrastal v HKM Zvolen, kde odštartoval svoju profesionálnu kariéru medzi seniormi. V mladom veku sa dokázal výkonnostne rovnať mnohým skúseným veteránom v slovenskej extralige, čo zaujalo predstaviteľov BK Mladá Boleslav. V Česku strávil ročník 2021/22 a keď k dobrej hre u našich západných susedov pridal aj vydarené pôsobenie na bronzových ZOH, bolo rozhodnuté.

5. mája 2022 sa dohodol na spolupráci s organizáciou Arizony Coyotes. V prvom tíme nemá stále miesto, no za sebou má 24 štartov v NHL so ziskom dvoch kanadských bodov za bilanciu 1+1. Vo farmárskom tíme v AHL patrí medzi lídrov ofenzívny Tucsonu Roadrunners. Aktuálne o miesto bojuje v tíme Utah HC, kam sa presunula organizácia Yotes.

Pavol Regenda: Z Michaloviec do Kalifornie

Pavol Regenda, Anaheim Ducks (Foto: GI, Darcy Finley)

V juniorskom veku to skúšal vo Fínsku a Švédsku, kde sa rozhodne nestratil. Po nováčikovskej sezóne ho slovenský extraligista z Michaloviec oznámil ako novú posilu pred ročníkom 2020/21. Na domácej ligovej scéne dominoval v osobných súbojoch, predvádzal výborný obojsmerný hokej a k tomu všetkému pridal aj veľmi solídnu produktivitu.

Vybojoval si miesto v slovenskej reprezentácii, kde taktiež patril medzi najlepších útočníkov výberu Craiga Ramsayho. Jeho výkony neostali nepovšimnuté a 31. mája 2022 tak ako čerstvý bronzový olympionik podpísal dvojročnú zmluvu s Anaheimom Ducks.

V NHL doposiaľ nastúpil do 19 zápasov s bilanciou 1+2. Na farme v AHL patrí medzi najlepších hráčov a naďalej bojuje o miesto v prvom tíme.

Patrik Koch: Česká extraliga a národným tím ho vyslali do zámoria

Je defenzívne ladeným bekom, ktorý sa nevyhne žiadnemu fyzickému stretu. Môže hrať oslabenia, no vie slušne podporiť aj ofenzívu, hoci nepatrí medzi jeho najväčšie herné prednosti. Konzistentná spoľahlivosť v drese Vítkovíc v kombinácii s pôsobením na MS v hokeji v najcennejšom drese mu vyniesla interes zo zámoria.

Patrik Koch, Arizona Coyotes (Foto: Arizona Coyotes)

5. júna 2023 napokon podpísal zmluvu s Arizonou Coyotes a aktuálne pravidelne nastupuje s krajanom Milošom Kelemenom vo farmárskom tíme Tucson Roadrunners. Vlani sa dočkal aj debutu v NHL. Na konte má zatiaľ jeden štart proti Minnesote Wild. Ak bude pokračovať v doterajších výkonoch, mal by opätovne dostať šancu.

Samuel Hlavaj: 6. slovenský brankár v NHL na obzore

Od pôsobenia v NHL má ešte ďaleko, no podpis zmluvy z 5. apríla 2024 s Minnesotou Wild hovorí za všetko. Americký celok sa aktuálne spolieha na dvojicu Marc-André Fleury – Jonas Gustavsson. Na farme na svoju šancu netrpezlivo čaká jeden z najväčších brankárskych talentov súčasnosti Jesper Wallstedt. Samuel Hlavaj ale rozhodne neskladá zbrane.

Legendárny Fleury nastupuje do svojej poslednej sezóny v kariére a Slovák má v 23 rokoch stále celú kariéru pred sebou. Po dvoch rokoch strávených v HC Slovan Bratislava a jednej sezóne v Plzni ho čaká návrat do zámoria, kde by mal chytať v AHL. O miesto v bránkovisku bude zvádzať tvrdý boj, no priestor by mal dostať. Svedomitou prácou sa po Halákovi, Budajovi, Lašákovi, Staňovi a Húskovi môže stať šiestym slovenským brankárom s aspoň 1 štartom v NHL.

Oliver Okuliar: Najprv odmietol a potom prišiel ešte silnejší

Zaujímavú trajektóriu má kariéra Olivera Okuliara. Šikovný krídelník sa po dvoch rokoch v zámorskej juniorke rozhodol vrátiť do Európy. Najprv to skúsil v Liptovskom Mikuláši, no tam žiaril natoľko, že po 6 dueloch putoval do Dukly Trenčín. Skvelé výkony mu vyniesli šancu vo fínskej Liige. Po ročnom pôsobení v SaiPe sa rozhodol pre pôsobenie v Hradci Králové.

Oliver Okuliar, Florida Panthers (Foto: Florida Panthers)

Sezóna 2022/23 mu vyšla, zahral si na MS v hokeji a jeho hra upútala aj zástupcov klubov NHL. Hovorilo sa o interese viacerých celkov. Okuliar sa však nikam neponáhľal a zotrval v Česku. Mohlo sa zdať, že premrhal životnú príležitosť, no opak sa stal pravdou. Ešte viac posilnil svoju pozíciu na hráčskom trhu. Výrazne navýšil svoje bodové skóre z 29 na 45 bodov a 12. apríla 2024 sa upísal Floride Panthers. Play-off ukázalo, že sa dohodol s tímom, ktorý bude v novej sezóne obhajovať Stanley Cup. Celok si prešiel miernou obmenou a vzhľadom k veľkému záujmu Panthers o Slováka možno očakávať, že si na jeho rozvoji a následnom možnom zapracovaní do prvého tímu dajú záležať.

Viliam Kmec: Neúspech na drafte ho nezlomil

Čerstvý podpis Vegas Golden Knights. Viliam Kmec pred sezónou 2021/22 odišiel do zámoria s nádejou, že v kanadskej juniorke bude skautom viac na očiach. V tíme Prince George Cougars sa nestratil, no na výber na drafte to nestačilo.

Mladého beka to ale nezlomilo, naďalej sa zdokonaľoval vo WHL a kvalitný prípravný kemp v tíme Vegas Golden Knights mu vyniesol kontrakt s klubom NHL. Trojročnú nováčikovskú zmluvu podpísal 23. septembra 2024 a hoci je od štartu v najlepšej hokejovej lige sveta ešte ďaleko, je to významný krok v jeho kariére. Ročník 2024/25 opäť strávi vo WHL. V drese Prince George nastupuje už do 4. sezóny a radí sa medzi rešpektovaných členov kádra.