Prekvapenia NHL: Ukázali sa nečakaní lídri, Kosatky konečne hrýzli

4 minúty čítania

Sezóna 2023/2024 v rámci NHL je za nami a konečne môžeme balansovať. Čo nás v rámci už uplynulého ročníka prekvapilo – či už v základnej časti alebo play-off? Prekvapenia by sme našli ako u finalistov konferencie, tak aj v bránke Bruins či v útoku Jazdcov. Zhrňme si päť prekvapení ročníka. Na záver sme však pridali aj jeden bonus.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Wyatt Johnston

Mladé ofenzívne eso Dallasu Stars sa tohto roku ukázalo v najlepšom možnom svetle. Hoci bol 21-ročný Kanaďan „iba“ číslom 23 počas draftu 2021, už vtedy sa hovorilo, že v ňom tkvie potenciál. Počas základnej sezóny nastrieľal 32 gólov, čím sa stal najlepším strelcom Dallasu a svoju skvelú fazónu si preniesol aj do play-off, kde bol s 10 gólmi jeden z najlepších strelcov a pre Stars absolútne kľúčovým hráčom pri postupe do konferenčného finále.

Jazda Edmontonu

Edmonton mal vstup do sezóny ako zo zlého sna. Bilancia 3-9-1 hovorila za všetko, v celkovom meradle boli Oilers až na 31. mieste v rámci celej NHL (čiže predposlední). Avšak to, čo dosiahli na prelome decembra a januára, sa už navždy zapísalo do histórie. Edmonton po výmene trénera (Knoblauch namiesto Woodcrofta) vyhral 16 zápasov po sebe, pričom rekord je 17. Dosiahli ho hráči Pittsburghu ešte v sezóne 1992/1993. Postupnou tvrdou prácou a skvelou formou sa nedostali len do play-off, ale až do samotného finále. Tam už, na svoju vlastnú smolu, nestačili na Floridu Panthers.

Vancouver prekročil svoj tieň

Canucks sa prvýkrát po dlhých štyroch sezónach kvalifikovali do play-off o Stanleyho pohár, ba dokonca vyhrali Pacifickú divíziu (po prvý raz od ročníka 2012/2013). Dokonca bol dlhšie na úplnom čele a siahal po víťazstve celej konferencie. Kosatky nezlomila ani strata brankára Thatchera Demka na úvod play-off a osvedčili sa všetci traja tímoví gólmani. Po vyradení Nashvillu bol Vancouver miernym favoritom proti Edmontonu, dva mečbaly však nevyužil a v kľúčovom momente prišiel o strelca Brocka Boesera. Napriek tomu dosiahol oveľa viac, než fanúšikovia predpokladali .

Trocheck ako líder útoku

Zibanejad či Panarin? Nie. Lídrom útoku New York Rangers bol, možno trochu prekvapivo, Američan Victor Trocheck. Dosiaľ bolo jeho maximum v play-off 10 bodov ešte v drese Caroliny Hurricanes. Teraz 30-ročný zakončovateľ toto číslo zdvojnásobil (8+12) a bol len jedným z dvoch hráčov, ktorý sa dostal medzi top 10 najbodovanejších vo vyraďovacej fáze mimo hokejistov Floridy a Edmontonu.

Swayman v bránke

Boston síce v druhom kole play-off pohorel na Floride, v brankárovi však určite príčinu netreba hľadať. Práve naopak, zrejme každý fanúšik Bruins bol prekvapený, ako dobre Jeremy Swayman vo vyraďovačke zachytal. Popri Bobrovskom (od ktorého sa ale top výkony čakali) bol najlepším brankárom s priemerom 2,15 gólu a 93,3 % úspešnosťou zákrokov v 12 zápasoch. Recept naňho len ťažko hľadali ako útočníci Toronta, tak aj hviezdy Panthers. Jeho pokoj a prehľad v hre dvíhali fanúšikov zo sedadiel.

BONUS: Slafkovského hviezdna sezóna

Medzi prvou a touto sezónou Juraja Slafkovského bol jeden diametrálny rozdiel. Kým v jeho premiérovom ročníku hovorili experti o sklamaní, tohto roku im mladý Východniar úspešne zavrel ústa. Nazbieral krásnych 50 bodov (20+30) a stal sa tak najúspešnejším tínedžerom v histórii Montrealu. Mimochodom, najúspešnejšieho tímu v histórii, ktorého dres si obliekali najväčšie mená svetového hokeja. Len tak ďalej, Slafko!