Rekapitulujeme finále: Mauricova šťastná päťka odvrátila historickú blamáž Floridy

5 minút čítania

Máme za sebou najlepšie finále NHL všetkých čias? Minimálne jedno z najzaujímavejších určite. Florida oslavuje zisk prvého Stanley Cupu a slnečné Miami bude dnes ešte horúcejšie. Edmonton smúti a Kanada predlžuje čakanie na najcennejšiu hokejovú trofej aj napriek tomu, že hráči Oilers zlomili pomaly každý bodový rekord. Rekapitulujeme finálovú sériu v číslach.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Prvý nielen pre Floridu

Panteri sa na mapu NHL pridali v roku 1993 a na prvý Stanley Cup tak čakali 31 rokov. Dlhých 107 rokov však pomýšľali Fíni na moment, ako ich kapitán zdvihne trofej nad hlavu ako prvý. Podarilo sa to Aleksandrovi Barkovovi. Bobrovskij sa zase hrdí tým, že je prvým gólmanom v dejinách, ktorý niesol trofej nad hlavou ako druhý po kapitánovi. Zaujímavé tiež je, že vďaka Evanovi Rodriguesovi sa krstné meno Evan vôbec po prvý raz objavilo na víťaznej trofeji.

Dva veľké rekordy prekonané

Napriek prehre získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off zaslúžene Connor McDavid. Dopredu značne ťahal celý tím. S 34 asistenciami prekonal predošlý rekord Waynea Gretzkého (31) ešte zo sezóny 1987/1988. Jeho kolega z obrany Evan Bouchard získal ako prvý zadák 26 asistencií v jednom play-off. A kolega z útoku Zach Hyman nastrieľal 16 gólov, čím takmer dorovnal najlepšiu sezónu Gretzkého (17).

Edmonton mal medzi top šestkou až päť hráčov s najvyšším počtom bodov v play-off. Potvrdilo sa však to, čo predikovali experti – Florida pôsobila tímovejšie, lepšie, skúsenejšie v zadných radoch, a to sa premietlo na výsledku.

Tretíkrát v histórii

Floriďanov pasovali za majstrov už po troch zápasoch. Nečudo, veď Edmonton toho veľa neukázal a v prvých dvoch zápasoch strelil iba gól. Potom však prišla absolútne nečakaná jazda a pozviechanie sa Olejárov, ktorí si spomenuli na svoju 16-zápasovú víťaznú šnúru zo základnej časti.

Verili, že sa môžu stať druhým tímom v histórii, ktorý otočí vo finále z 0:3 na 4:3. Podarilo sa to len Torontu proti Detroitu v roku 1945. Maple Leafs tiež v roku 1942 vyhrávali proti Red Wings 3:0 a o vedenie prišli. Vtedy však otočku nedopustili a siedmy zápas vyhrali. Každopádne, tento rok sme videli po 79 rokoch vyrovnanie série z 0:3 na 3:3, avšak tzv. „reverse sweep“ dokončený nebol. Ak by sa tak stalo, hovorili by sme zrejme o najväčšej blamáži v histórii NHL.

Prekliatie na štyri razy

Za absolútneho hokejového smoliara môžeme považovať Coreyho Perryho. Za päť rokov sa so štyrmi rôznymi tímami dostal štyrikrát do finále, no ani raz neuspel. Ostáva mu tak na konte jediný Stanley Cup s Anaheimom Ducks ešte z roku 2007.

Úspešná päťka Paula Maurica i celého štátu

Tréner „Mačiek“ má vskutku obdivuhodnú bilanciu. Maurice počas svojej kariéry koučoval pred Floridou aj Carolinu, Toronto i Winnipeg. Štyrikrát jeho mužstvo čelilo zápasu číslo sedem a štyrikrát zvíťazilo. Po tohtoročnom triumfe sa toto číslo vyšplhalo na 5 a konečne išlo o siedmy zápas, ktorý mu priniesol vytúženú trofej. Stanley Cup mu totiž doteraz v zbierke chýbal.

Je jasné, že v najbližších dňoch bude Florida intenzívne žiť hokejovými oslavami. Dnes ju môžeme označiť za najhokejovejší štát USA, ktorý mal zástupcu vo finále ligy päťkrát po sebe. Trikrát z toho vzišla ako víťaz (spolu s Panthers aj 2x Tampa Bay). Ide o najjužnejšie položeného majstra v histórii súťaže a tento rekord už určite nik neprekoná.

Skinnerova šestnástka prekonala aj Bobrovského

Keď Sergej Bobrovskij inkasoval len jeden gól z 51 striel v prvých dvoch zápasoch, mohli sme mu priradiť status boha medzi tromi žrďami. Zrejme nik by vtedy ani v najdivokejšom sne nepovedal, že často kritizovaný Stuart Skinner bude mať napokon lepšie čísla. V siedmich zápasoch inkasoval dokopy 16 gólov (úspešnosť zákrokov 90,9 %), kým jeho ruský náprotivok 17 (89,9 %). Samozrejme, Bobrovskému uškodil štvrtý zápas v Edmontone a zahanbujúca prehra 1:8. Ako kľúčový element tímu sa však ukázal v tých najdôležitejších momentoch a aj v siedmom zápase lovil z bránky len jeden puk, čo bolo napokon rozhodujúce.

ČÍTAJTE: Cesta za úspechom Floridy sa začala už v roku 2010

Dve najväčšie hviezdy Edmontonu, Connor McDavid a Leon Draisaitl, si na ňom viackrát vylámali zuby. McDavid v posledných dvoch zápasoch nebodoval, Nemec dokonca v celej finálovej sérii zaznamenal len tri kanadské body. To svedčí o vynikajúcej práci nielen Bobrovského, ale aj celej defenzívy Panterov.

Čakanie bude trvať minimálne 32 rokov

Edmonton hral svoje ôsme finále v histórii frančízy a prvé od roku 1990. Päťkrát slávil zisk Stanley Cupu a tri finále prehral. Keď sa tak stalo, bolo to vždy na ľade súpera. Verilo sa, že tentoraz by už Kanada mohla prelomiť čakanie na najcennejší pohár (naposledy ho získal Montreal v roku 1993). Teraz je jasné, že čakanie sa natiahne ešte minimálne o rok.