Samovraždy, nešťastné nehody aj hrdinská smrť: Úmrtia hráčov NHL, ktoré zatriasli hokejovým svetom

7 minút čítania
Autor: Dávid Lech

Od roku 2001 prišiel hokejový svet o vyše 110 hráčov, ktorí tragicky zahynuli vinou vážnych zranení či tragických udalostí. Spomienky na hokejistov, ktorí sa rozlúčili príliš skoro, oživilo aj nečakané úmrtie útočníka Columbus Blue Jackets Johnnyho Gaudreaua z augusta 2024. Pripomíname si príbehy hráčov od roku 2001, ktorí zomreli počas svojho pôsobenia v NHL.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

5. október 2003: Dan Snyder

Počas kariéry v OHL zbieral takmer bod na zápas. Tím Owen Sound Platers viedol aj ako kapitán a vďaka svojej húževnatosti sa presadil aj v NHL. Nebol stabilným hráčom prvého tímu, no za Atlantu Thrashers v priebehu troch ročníkov nastúpil do 49 stretnutí.

Zomrel na následky autonehody. Ferrari 360 s jeho spoluhráčom, hviezdou NHL a zároveň vodičom automobilu Danym Heatleym prekročilo povolenú rýchlosť, čo si vyžiadalo život mladého hokejistu len tri dni pred začiatkom novej sezóny 2003/04. Heatley vyviazol s ľahšími zraneniami a bol trestne stíhaný. Napokon sa vyhol väzeniu, a to aj vďaka podpore samotných rodičov Snydera, ktorí neskoršiemu olympijskému víťazovi z roku 2010 vyjadrili veľkú podporu a verejne deklarovali, že mu jeho čin odpustili.

Dan Snyder, Atlanta Thrashers (Foto: Associated Press, Alan Mothner)

Heatley sa však nevedel zmieriť s tým, čo sa prihodilo a potreboval zmeniť prostredie. Vedenie klubu požiadal o výmenu a napokon bol vymenený do Ottawy Senators za Mariána Hossu.

29. máj 2008: Luc Bourdon

V roku 2005 si ho z desiatej pozície vybral Vancouver Canucks. Prednosť dostal pred Anže Kopitarom či Marcom Staalom. Robustný bek postupne dostával šancu v A tíme a od draftu v priebehu troch rokov odohral 36 stretnutí. V budúcnosti mal patriť medzi defenzívne piliere kanadského celku.

Luc Bourdon, Vancouver Canucks (Foto: NHL, Jeff Vinnick)

Po ročníku 2007/08 si kúpil motorku, no vzhľadom k nízkym skúsenostiam a zlým poveternostným podmienkam priamo hlavou narazil do vlečky traktora a zraneniam na mieste podľahol. Popri kariére sa venoval charitatívnej činnosti a jeho smrť zasiahla predovšetkým jeho veľmi dobrého priateľa Krisa Letanga. Obranca Pittsburghu Penguins si na ruku nechal vytetovať puk s rokom Bourdonovho narodenia a úmrtia.

13. máj 2011: Derek Boogaard

Jeden z najaktívnejších a najobávanejších bitkárov svojej doby. Dvojmetrový „obor“ rozdával na ľade mimoriadne tvrdé rany, no súboj so životom v roku 2011 prehral. Dôvodom bola kombinácia alkoholu s liekmi proti bolesti. Drvivú väčšinu kariéry strávil v Minnesote Wild. Sezónu pred smrťou obliekal dres New Yorku Rangers.

Derek Boogaard, Minnesota Wild (Foto: businessinsurance)

Boogaardove bitkárske schopnosti dokonca prispeli k ukončeniu kariéry legendárneho pästiara Georgesa Laraquea. Kanadský ‚tvrďas‘ mal rešpekt pred zraneniami svojich kolegov, ktorí po súperení s Boogaardom často odchádzali so zlomeninami. „Vedel som, že skôr či neskôr bude lepší ako ja. A ja mám rád svoju tvár, takže som ju nechcel mať zlomenú,“ spomínal pre New York Times po Boogaardovom úmrtí.

15. august 2011: Rick Rypien

Mal len 180 centimetrov, no neváhal sa popasovať aj s výrazne vyššími a ťažšími súpermi. Celú kariéru strávil vo Vancouveri Canucks, no dvakrát ju prerušil kvôli osobným problémom. Dlhé roky bojoval s depresiou, ktorú napriek pomoci a podpory samotného klubu nedokázal dostať pod kontrolu.

Rick Rypien, Vancouver Canucks (Foto: The Globe and Mail, Jimmy Jeong)

Od sezóny 2011/12 mal nastupovať v drese Winnipegu Jets, no 15. augusta 2011 ho našli obeseného vo vlastnom dome. O svojich problémoch hovoril predovšetkým dobrému priateľovi a spoluhráčovi z Vancouveru Kevinovi Bieksovi. „Mal obrovské srdce a skutočne nemal rád, keď sa o neho ľudia obávali. Chcel byť tým, kto sa stará o druhých ľudí. Bol tým, od ktorého sme sa všetci mohli učiť,“ spomínal Bieksa pre Vancouver Sun na svojho kamaráta.

11. apríl 2020: Colby Cave

V apríli 2020 obletela hokejový svet ďalšia smutná správa. Útočník Edmontonu Oilers Colby Cave bol v medicínsky vyvolanej kóme, keď podstúpil operáciu odstránenia koloidnej cysty v mozgu. Všetkému predchádzalo náhle krvácanie do mozgu.

Colby Cave, Edmonton Oilers (Foto: ESPN)

Do NHL vstúpil ako hráč Bostonu Bruins, no neskôr sa presunul do kanadskej Alberty. V kabíne Oilers je spomienka na bývalého spoluhráča stále veľmi živá. Donedávna mali jeho číslo dresu pripnuté na veste, ktorú si medzi sebou odovzdávali v rámci ocenenia pre najlepšieho hráča zápasu. „Je náročné vysloviť Colbyho meno bez úsmevu na tvári. Vždy sa usmieval, tvrdo pracoval, ale čo je najdôležitejšie – vždy sa mimoriadne zaujímal o druhých. Ak by tu dnes Colby bol, chcel by, aby sme sa pozreli na svojich milovaných, objali ich a povedali im, ako veľmi ich milujeme. Ak by sme všetci boli aspoň trochu ako Colby, svet by bol určite lepším miestom,“ vyjadril obrovskú poctu svojmu kamarátovi a spoluhráčovi z AHL Patrick Russell pre Sportsnet, ktorý v roku 2021 spomínal na Cavea pri ročnom výročí jeho úmrtia.

4. júl 2021: Matiss Kivlenieks

Ďalším mimoriadne obľúbeným spoluhráčom a skvelým človekom, ktorý nečakane odišiel, je Matiss Kivlenieks. Lotyšský brankár Columbusu Blue Jackets zomrel doslova ako hrdina. Na oslave trénera brankárov Mannyho Legaceho zachránil viacero ľudských životov – no na úkor toho svojho. Za všetko hovorí rozprávanie jeho kolegu z bránkoviska Elvisa Merzlikinsa, ktorý opísal ako sa Kivlenieks vrhol na prevrátený ohňostroj, ktorý ohrozoval ďalších ľudí:

Matiss Kivlenieks, Columbus Blue Jackets (Foto: USA Today, Aaron Doster)

So ženou čakáme dieťa. Stál som pár metrov za ním. Zomrel ako hrdina. Nehovorím to len ja, tvrdia to lekári. Ak by len tak sedel, dopadlo by to úplne inak. Chcel som vám len všetkým povedať, že zomrel ako hrdina a zachránil mnoho životov. A som presvedčený, že to urobil s úsmevom, lebo taký jednoducho bol.

29. august 2024: Johnny Gaudreau

S bratom Matthewom sa v New Jersey rozhodli vyraziť si na bicykle. Domov sa už nevrátili. Šofér automobilu pod vplyvom alkoholu sa rozhodol nezmyselne predbiehať auto z pravej strany a svojím vozidlom zachytil oboch bratov na bicykli, ktorí utŕžili smrteľné zranenia.

Johnny Gaudreau, Columbus Blue Jackets (Foto: USA Today, Sergei Belski)

„Johnny Hockey“ má za sebou pôsobenie v Calgary Flames a Columbuse Blue Jackets. Radil sa medzi technicky najlepšie vybavených hokejistov sveta. V sezóne 2021/22 získal v 82 súbojoch 115 kanadských bodov (40+75) a stal sa druhým najproduktívnejším hráčom ročníka. Na MS 2018 vybojoval s tímom USA bronzové medaily.