Slováci v NHL v sezóne 2024/25: Debut v NHL by mohlo zažiť až 6 slovenských hokejistov

8 minút čítania
Autor: Dávid Lech

Nový ročník NHL 2024/25 sa blíži. Detailne sme sa pozreli na situáciu slovenských hokejistov v najlepšej lige sveta. Ktorí Slováci by mohlo zažiť debut v zámorskej profilige?  

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Slovenských stálic v NHL je len 6

V NHL majú istú prácu len šiesti slovenskí hokejisti. Medzi dlhoročné opory defenzívy Tampy Bay Lightning sa radí Erik Černák, ktorý by mal naďalej patriť medzi hlavné piliere oslabových hier floridského celku. Martinovi Fehévárymu do Washingtonu Capitals pribudla konkurencia v podobe Jakoba Chychruna z Ottawy Senators, ktorý sa bude uchádzať o miesto v prvom obrannom páre. Slovák však naďalej ostáva dôležitým a váženým členom organizácie Caps.

Čo najlepšiu pozíciu v zostave si bude musieť vybojovať aj Šimon Nemec. New Jersey Devils vstúpi do nového ročníka s dvomi novými pravými obrancami. O miesto v zostave sa uchádza Johnathan Kovacevic z Montrealu Canadiens a veľkou posilou je aj príchod defenzívneho špecialistu Bretta Pesceho. Aj z tohto dôvodu portál Daily FaceOff predikuje, že Nemec odštartuje ročník v treťom obrannom páre s ďalšou letnou posilou Brendenom Dillonom.

CESTUJTE S NAMI: NEW JERSEY DEVILS V PRAHE ČI SÚBOJ ŠIMON NEMEC VS. CONNOR BEDARD

Šimon Nemec, New Jersey Devils (Foto: New Jersey Devils)

V tretej útočnej formácii New Jersey Devils by mal nastupovať Tomáš Tatar, ktorý by si mohol na ľade porozumieť s centrom Erikom Haulom a krídelníkom Stefanom Noesenom. Kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie sa po roku vracia do známeho prostredia, kde sa bude snažiť nadviazať na svoju 48-bodovú sezónu spred dvoch rokov.

Juraj Slafkovský sa podľa vlastných slov už nemôže dočkať novej sezóny a niet sa čomu čudovať. Ročník 2023/24 bol pre neho prelomový a možno očakávať, že s pribúdajúcimi skúsenosťami bude jeho výkonnosť naďalej rásť. Po príchode Patrika Laineho do Montrealu Canadiens sa rozhodne má na čo tešiť.

CESTUJTE S NAMI: SLOVENSKÝ SÚBOJ TOMÁŠ TATAR &  ŠIMON NEMEC VS. JURAJ SLAFKOVSKÝ

V Calgary Flames si miesto v prvom tíme vlani vybojoval aj Martin Pospíšil, ktorý dlho nastupoval v druhej útočnej formácii, kde sa okrem tvrdej hry prezentoval aj veľmi solídnou podporou ofenzívy. Za sebou má stále len 63 duelov v NHL, no ak bude mať naďalej dôveru trénera, s určitosťou ju splatí svojimi výkonmi.

Na hrane prvého tímu sú ďalší 3 Slováci

Pavol Regenda, Patrik Koch a Miloš Kelemen vlani zasiahli aspoň do jedného stretnutia NHL. Prvý menovaný patrí medzi lídrov farmy Anaheimu Ducks v AHL. Napriek zraneniu v drese San Diega Gulls nastrieľal 19 gólov a bol tretím najlepším strelcom tímu. Svojimi výkonmi si dlhodobo pýta väčšiu šancu v zámorskej profilige.

Pavol Regenda, Anaheim Ducks (Foto: USA Today, Stan Szeto)

Duo z Tucsonu Roadrunners z AHL Patrik Koch Miloš Kelemen sa budú usilovať o presadenie v Utahu HC, ktorý od nového ročníka nahradí Arizonu Coyotes. Na novom mieste by sa mohli dočkať väčšej šance v prvom tíme, no všetko bude závisieť od trénera Andreho Tourignyho. Pozitívom je, že oboch si vlani už minimálne raz povolal do prvého tímu.

Debut v NHL môže zažiť až 6 slovenských hokejistov

Slovenskí fanúšikovia sa už teraz nevedia dočkať debutu v NHL viacerých talentovaných mladíkov. Jedným z nich je Adam Sýkora, ktorý sa zaradil medzi stálice farmy New Yorku Rangers v AHL a svojimi výkonmi si pýta šancu v profilige.

Veľkú šancu na prvé štarty má aj Dalibor Dvorský. Záležať bude len na jeho výkonoch v tréningovom kempe St. Louis Blues. Vzhľadom k jeho kvalitám nikoho neprekvapí, ak ročník odštartuje v NHL. Rovnakú príležitosť má aj Oliver Okuliar. Z Česka sa presťahoval za „veľkú mláku“, kde dostane šancu v organizácii Floridy Panthers. Úradujúci šampión si prešiel obmenou kádra a miesto na súpiske v tretej či štvrtej formácii sa môže ujsť aj slovenskému útočníkovi.

O premiéru v NHL zabojuje aj Samuel Honzek z Calgary Flames, ktorý by mal novú sezónu odohrať v AHL, kde si skríži hokejky s ďalšími slovenskými kandidátmi na prvý štart v NHL. Filip Mešár z Montrealu Canadiens vysoko prerástol juniorskú súťaž a hrať by mal v AHL v tíme Lavalu Rocket.  Jakub Demek sa už v minulosti dočkal preradenie z AHL do prvého tímu Vegas Golden Knights, no do hry zatiaľ nezasiahol.

Vycestujte s nami do zámoria a sledujte naživo počínanie slovenských hokejistov v NHL. 

Zachytať by si mohol 1 brankár

A nie je to Adam Gajan. Veľký brankársky talent sa nikam neponáhľa a ročník strávi v univerzitnej NCAA, kde bude čeliť obrovskému množstvu veľkých hokejových talentov. Dres Chicaga Blackhawks si s vysokou pravdepodobnosťou najskôr oblečie až o niekoľko rokov. Do bránkoviska NHL by sa však mohol opäť postaviť Jaroslav Halák. Vlani si v zámorí miesto nenašiel a chvíľu koketoval aj s HC Slovan Bratislava. V prípade, že v tímoch NHL dôjde k vážnemu zraneniu brankára, v priebehu sezóny môžu siahnuť po náhrade v podobe ostrieľaného gólmana, akým Halák nepochybne je. Za sebou má vyše 500 štartov v NHL a len 5 výhier ho delí od hranice 300 víťazstiev. Túto métu v histórii dosiahlo len 39 brankárov.

Jaroslav Halák, New York Rangers (Foto: USA Today, Brad Penner)

O miesto v najlepšej hokejovej lige sveta sa uchádza aj Samuel Hlavaj. Po podpise kontraktu s Minnesotou Wild ho však predovšetkým čaká zoznamovanie sa so zámorským profesionálnym hokejom v AHL. V prípade potreby Wild s vysokou pravdepodobnosťou povolajú do tímu obrovský talent Jespera Wallstedta.

Dvaja Slováci musia výrazne zabrať

Nie je to len o výkonoch, ale často aj o poskytnutých príležitostiach. Faktom však je, že obranca Samuel Kňažko a útočník Martin Chromiak vlani neprežili vydarené sezóny. Stále patria medzi veľké talenty svojich tímov, no tak ako Kňažko v Columbuse Blue Jackets, tak aj Chromiak v Los Angeles Kings súperia s množstvom ďalších mladých talentov.

Ak sa chcú pobiť o miesto v prvom tíme, v AHL musia výrazne zabrať. Kňažko vlani odohral 44 súbojov s bilanciou 2+10 a viackrát sledoval duel Clevelandu Monsters len z tribúny. Chromiak bodoval 32-krát v 70 vystúpeniach, no čakalo sa od neho výrazne viac. Popracovať musí predovšetkým na konzistentnosti výkonov.

Na príležitosť čaká ďalších 8 mladíkov

Alex Čiernik, Philadelphia Flyers (Foto: Philadelphia Flyers)

V sezóne 2024/25 s vysokou pravdepodobnosťou do NHL nezasiahnu, no v budúcnosti budú bojovať o stále miesto v lige. Brankár Philadelphie Flyers Matej Tomek napreduje v českej extralige v drese Litvínova, kde okrem iných krajanov bude čeliť aj strelám Maroša Jedličku z Komety Brno. Útočník Colorada Avalanche sa rozhodol pre európsku cestu, no nemá dôvod prestať živiť sen o NHL. O herné napredovanie Alexa Čiernika z Philadelphie Flyers sa starajú vo švédskom druholigovom celku Nybro Vikings IF.

V univerzitnej NCAA sa zdokonaľuje jeden z najväčších obranných talentov Buffala Sabres Maxim Štrbák. V univerzitnej súťaži pôsobí aj Adam Žlnka, ktorého si v drafte 2022 vybrala v 7. kole organizácia Arizony Coyotes (súčasný Utah HC). O napredovanie v kanadskej juniorke má postarané Juraj Pekarčík, ktorý bude obliekať dres Monctonu Wildcats. Medzi lídrov projektu slovenskej „dvadsiatky“ by sa mal zaradiť Miroslav Šatan jr., ktorý bol tento rok jediným draftovaným Slovákom. V 7. kole si ho z 212. pozície vybral Washington Capitals.

Juniorský hokej by mal byť definitívne pasé pre Martina Mišiaka, s ktorým sa ráta ako s útočníkom Rockfordu IceHogs v AHL, kde jeho výkony budú detailne sledovať v Chicagu Blackhawks.

Pripojte sa k nám a sledujte výkony slovenských hokejistov v NHL naživo.