V Bedardovi vidí jeho generálny manažér podobnosť s Jágrom. Zahrať by si s ním mali aj 2 Slováci

6 minút čítania
Autor: Dávid Lech

Dlhé roky hrával s nálepkou „generačný talent“. Každý zo súperov sa ho snažil zastaviť, tí menej šikovní aj zákrokmi na hranici pravidiel. Vysporiadal sa s tým bravúrne, nepoľavil v snahe a odmenou mu bola vydarená nováčikovská sezóna. Connor Bedard zo Chicaga Blackhawks potvrdil, že z neho rastie výnimočný hokejista, ktorí sa rodia veľmi zriedkavo.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

„Len som si vravel: ‚K**va, toto je čo?!‘“ opísal pre portál The Athletic svoje prvé stretnutie s draftovou jednotkou 2023 Tim Turk, elitný zámorský tréner so špecializáciou na streľbu. Počas pôsobenia Connora Bedarda v kanadskej juniorke spomínaného špecialistu zavolali, aby sa prišiel pozrieť na výnimočný talent.

Hoci mal plný kalendár, po naliehaní si program upravil a vycestoval. Rozhodnutie nikdy neoľutoval. „Pretože je len jedna osoba, o ktorej viem,  že dokáže strieľať takýmto spôsobom, je to 34-ka z Toronta (Auston Matthews, pozn. red.) a to aj tak nestrieľa tak, ako to dokáže ‚Bedzy‘,“ vysvetľoval skúsený kouč.

Strela z inej planéty

Ak sa bavíme o realizácii strely. Ak by som si mal vybrať, kto dokáže vystreliť puk najrýchlejšie, najviac nečakane a pritom s optimálnou rýchlosťou, silou a presnosťou, vyberiem Connora Bedarda nad Austonom Matthewsom,“ vyzdvihol Tim Turk jednu z fantastických schopností mladého lídra Chicaga Blackhawks.

Connor Bedard, Chicago Blackhawks, (Foto: USA Today, David Banks)

Len máchne rukou a strelí to presne tam, kam chce,neskrýval pozitívne rozčarovanie nad schopnosťou 19-ročného mladíka. Aj vinou zranenia zaťažil konto súperových brankárov „len“ 22-krát, no nik nepochybuje o tom, že presné zásahy na jeho konto budú pribúdať raketovou rýchlosťou.

Bedardmania doľahla aj na samotného hráča

Roky sa o tom šuškalo, neskôr sa to stalo realitou. Do NHL zamieril fenomenálny talent, ktorý si raz podmaní celý hokejový svet. Connor Bedard do najlepšej hokejovej ligy sveta vstupoval s prívlastkom „výnimočný“. Záujem o jeho osobu bol mimoriadne veľký, čo zvykne často zamávať mladými talentmi.

To, čo tento chlapec zažíva… Myslím si, že som to ešte nevidel u žiadneho nováčika v hokeji. No spôsob, akým sa s tým vysporiadal, že to nijakým spôsobom neovplyvnilo jeho hru, je to extrémne obdivuhodné,“ povedal generálny manažér Chicaga Blackhawks Luke Richardson.

Connor Bedard strieľa „michigan“ gól do siete St. Louis Blues (Foto: the-sun.com)

Obrovský tlak a záujem o Bedardovu osobnosť vníma aj samotný mladík, ktorý priznal, že to pre neho nie je ľahké: „Žijem si svoj sen a teší ma to. No je to šialené a zaneprázdňujúce. Tiež som len človek, môžem byť občas unavený. No je to fajn a užívam si to,“ okomentoval unavujúcu neustálu mediálnu pozornosť víťaz Calder Trophy 2024 pre najlepšieho nováčika sezóny.

Veľkou pomocou sú jeho spoluhráči. Pod ochranné krídla si ho vzal veterán Nick Foligno, ktorý ho so svojou rodinou pravidelne pozýva k sebe domov, kde má možnosť vydýchnuť si. Ani na návšteve sa však Bedard nevzdáva toho, čo má najradšej.

Žije hokejom 24 hodín denne

Ak nehrá hokej, trénuje. Ak netrénuje, rozpráva o hokeji. Jeden z najskúsenejších členov kabíny Chicaga Blackhawks Nick Foligno „nabonzoval“ mladého spoluhráča. Keď k nim prišiel na návštevu, chvíľu sa rozprávali o hokeji, no keď za Bedardom prišli jeho dvaja synovia s minihokejkami, bolo vymaľované.

19-ročná superhviezda svetového hokeja strávila s jeho synmi väčšinu návštevy na kolenách na zemi s hokejkou v ruke a s obrovským zápalom pre detskú hru. Bedard nedokáže prestať myslieť na hokej. Podľa samotného GM Richardsona ho občas musia vyháňať z ľadu s obavami či sa nepretrénuje.

Richardson Bedarda prirovnal k jednému z najlepších krídelníkov všetkých čias: „Viem, že Jaromír Jágr to robil dlhé roky. Ešte aj na sklonku kariéry. Je to ich život. Hokej milujú tak veľmi, že musia byť neustále na ľade. To je to, kde sa cítia komfortne.

Connor Bedard počas tréningu (Foto: Chicago Tribune, Eileen T. Meslar)

Kde sa Bedard objaví, tam vzbudzuje záujem. O chvíle pokoja sa tak starajú predovšetkým jeho spoluhráči, ktorí s ním trávia čas. „Snažím sa tu byť pre neho, kedykoľvek to potrebuje. Len mu jednoducho pomôcť byť normálna osoba v každodennom živote,“ opísal svoje priateľstvo s Bedardom útočník Taylor Raddysh, ktorý po sezóne zmenil dres a prestúpil do Washingtonu Capitals.

Klubu svitá na lepšie časy

Časy, keď Chicago Blackhawks získalo počas šiestich rokov tri Stanley Cupy sú už dávno preč. Novú vzpruhu fanúšikom vo veternom meste dal práve Connor Bedard, ktorý ich opäť pritiahol späť na tribúny. V podpriemernom celku pozbieral 61 bodov v 68 zápasoch.

S priemerom 0,9 bodu na zápas predviedol dvanásty najlepší výkon histórie NHL pri hráčoch vo veku 19 rokov. Za posledných 40 rokov lepšie výkony predviedli len Sylvain Turgeon (1983/84 – priemer 0,95 bodu na zápas), Dan Quinn (1983/84, 0,96), Connor McDavid (2015/16, 1,07) a Sidney Crosby (2005/06, 1,26).

Klub sa v lete výrazne posilnil. Do tímu pribudli hviezdni útočníci Teuvo Teräväinen z Caroliny Hurricanes či Tyler Bertuzzi z Toronta Maple Leafs. Na ľad by sa mal vrátiť produktívny Taylor Hall a zaujímavými akvizíciami sú aj obrancovia Alec MartinezT.J. Brodiem či trojnásobný držiteľ Stanley Cupu Pat Maroon.

Zahrá si aj so Slovákmi

Martin Mišiak, Chicago Blackhawks (Foto: USA Today, Jamie Sabau)

Chicago Blackhawks okrem Connora Bedarda prekypuje talentovanými mladíkmi. Okrem obrancov Kevina Korchinskeho, Arťoma Levšunova a útočníkov Lukasa Reichela či Franka Nazara v klube veľkú dôveru vkladajú aj do dvoch slovenských mladíkov.

V budúcnosti by mohol Bedardovi v bráne kryť chrbát Adam Gajan a na krídle vedľa neho nastupovať aj Martin Mišiak.

Hru mnohými odborníkmi ospevovaného Connora Bedarda budeme sledovať počas tejto sezóny aj naživo. Pridajte sa k nám a cestujte v decembri do New Yorku, kde budeme spoločne sledovať majstrovstvo Connora Bedarda v zápasoch proti New Yorku Islanders a New Jersey Devils, v ktorého drese nastúpia aj slovenskí hokejisti Šimon NemecTomáš Tatar.