Významné míľniky, ktoré môžu slovenskí hokejisti prekonať v novej sezóne NHL 2024/25

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Do ročníka NHL 2024/25 vstupujú viacerí slovenskí hokejisti z individuálneho hľadiska s viacerými ambicióznymi číslami. Zamerali sme sa na najvýznamnejšie míľniky, ktoré môžu v priebehu novej sezóny prekonať.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Tomáš Tatar: 500. kanadský bod

Hranicu 500 kanadských bodov v histórii NHL pozbieralo len 10 slovenských hokejistov. Veľkú šancu pripojiť sa k nim má Tomáš Tatar, ktorý sa po ročnej anabáze v Colorade a Seattli vrátil do známeho prostredia v New Jersey Devils.

Tomáš Tatar, New Jersey Devils (Foto: USA Today, Charles LeClaire)

Aktuálne má na konte 479 kanadských bodov v 853 stretnutiach a len 21 bodov ho delí od spomínanej hranice. Vlani nemal vydarenú sezónu, no napriek tomu v nej zaknihoval 24 bodov. V organizácii Devils v priebehu dvoch rokov pozbieral 30 a 48 bodov a 40-bodovú hranicu by mohol atakovať aj tento rok.

Erik Černák: 409. zápas

Jedna z defenzívnych stálic Tampy Bay Lightning má aktuálne na konte 365 odohraných zápasov v NHL s bilanciou 20+68. Na Floride má predovšetkým defenzívne povinnosti a vďaka konzistentnej hre smerom dozadu sa radí medzi piliere obrany Bolts.

Ak v aktuálnom ročníku nastúpi do 44 stretnutí, za sebou bude mať 409 štartov v drese Tampy Bay Lightning, čím sa v klubových historických štatistikách dostane medzi obrancami do elitnej päťky. Viac duelov odohrali len Michail Sergačev, Cory Sarich, Pavel Kubina a Victor Hedman.

Jaroslav Halák: 300. výhra

Kompletný ročník 2023/24 vynechal a ostal bez zamestnávateľa. V priebehu sezóny by však mohol prísť jeho čas. V prípade dlhodobých zranení brankárov sa kluby uprostred ročníka zvyknú obracať na overených veteránov.

Jaroslav Halák, New York Rangers (Foto: USA Today, Jared C. Tilton)

Ak si 39-ročný gólman vybojuje priestor v klube NHL, môže zaútočiť na významný míľnik 300 víťazstiev v NHL. Túto métu doposiaľ pokorilo len 39 brankárov. Slovákovi chýba na pokorenie tejto hranice len 5 výhier.

Juraj Slafkovský & Erik Černák: 100. bod

Erik Černák si okrem počtu odohraných zápasov môže sledovať aj štatistiky produktivity. S 88 bodmi je blízko 100-bodovej hranice. Stačí ak zopakuje vlaňajší ročník, v ktorom zaknihoval 13 bodov a bude sa radovať zo svojej prvej stovky v kariére. Na beka, ktorého prioritnou úlohou je obrana, ide o solídne číslo.

Rovnakú hranicu má pred sebou aj Juraj Slafkovský. Po dvoch sezónach v NHL má na konte 60 kanadských bodov (24+36). Vzhľadom k jeho výkonnosti v minulom ročníku a potenciálu sa ešte zlepšiť bude veľkým prekvapením, ak sa mu nepodarí prekonať 40-bodovú hranicu. Jeho 40. bod v sezóne 2024/25 bude zároveň jeho 100. v kariére.

Šimon Nemec & Martin Pospíšil: 100. zápas v NHL

Obaja majú za sebou výborné nováčikovské sezóny. Šimon Nemec doslova ohúril v tíme New Jersey Devils vyspelou hrou a v novom ročníku by sa mal stať stabilnou súčasťou prvého tímu. K 60 štartom z minulej sezóny by tak mal pridať ďalších 40 a zaknihovať tak prvých 100 stretnutí v NHL.

Martin Pospíšil, Calgary Flames (The Hockey Writers, Jess Starr)

Martin Pospíšil v drese Calgary Flames stihol odohrať 63 duelov a tak je k hranici 100 štartov o niečo bližšie. Potrebuje odohrať 37 súbojov, čo by vzhľadom k jeho kvalitám a postaveniu v kanadskej organizácii nemal byť väčší problém. Ráta sa s ním ako s jedným z hráčov v elitných dvoch útočných formáciách.

Dalibor Dvorský & Samuel Honzek: 1. zápas v NHL

Adeptov na prvý štart v NHL je viacero. Najväčšiu šancu však majú Dalibor Dvorský a Samuel Honzek. Prvý menovaný síce opustil prípravný kemp St. Louis Blues, čo znamená, že ročník neodštartuje v prvom tíme, no ak v AHL potvrdí kvality, príležitosť v ostrom zápase NHL by na seba nemala nechať dlho čakať.

Samuel Honzek pre zmenu vyspelou hrou a produktivitou ohuruje v Calgary Flames, kde by mohol kráčať v stopách už spomínaného krajana Martina Pospíšila a trpezlivou tvrdou prácou si vybojovať miesto v zostave. Okúsiť kvalitu najlepšej hokejovej ligy sveta by mohol už tento ročník.

Medzi ďalších hráčov, ktorí by mohli dostať šancu patria nepochybne aj Adam Sýkora z New Yorku Rangers, ktorý je vďaka svojej pracovnej morálke a energickej hre ako stvorený pre pôsobenie v nižších formáciách klubu NHL. Zabúdať netreba ani na Jakuba Demeka z Vegas Golden Knights, ktorý vlani bol povolaný do prvého tímu, no priestor na ľade zatiaľ nedostal.